Nevidni sovražnik

DomovUčenjeNevidni sovražnik

 

Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih.

Efežanom. 6,10

 

Če bi me pred nekaj leti vprašali, kaj si mislim o zgornjem citatu, bi vam rekla, da je avtor gledal preveč hollywoodskih filmov, kjer je boj med dobrim in zlim neusahljiva tema. V znanstvenofantastičnem žanru zlo predstavljajo grdobci z drugega planeta, dobro pa izjemni (po lepoti ali sposobnostih) posamezniki. Poanta filma ponavadi je, da je zlo premagano.

Ampak to je v filmu, v resničnem življenju pa so grdobci v bistvu hudobci. To so ljudje, ki delajo hudo drug drugemu in teh ni malo. Pri mojem duhovnem spoznavanju Jezusa se mi vedno bolj svita, da takšen boj dejansko obstaja tudi v naših vsakdanjih življenjih. Besedni napadi ljudi, nepremišljena delovanja posameznikov, agresivna vedenja, raznorazne odvisnosti, bolezni, razprtije in nesoglasja v družini, med ljudmi in v politiki so le odraz naše lastne zavedenosti in zmotne prepričanosti v lasten prav.

Dejstvo je, da se duhovni boj odvija na vseh področjih našega življenja in vpliva na vsakega izmed nas, če to priznamo ali ne. Nevidni sovražnik se je pretihotapil v naša življenja in si prisvojil teritorije v našem umu, kjer deluje podtalno tako, da nam v um servira misli, za katere mislimo, da so naše lastne. Demonski svet ni iz filmov, ampak je resničen, tudi v naših lastnih življenjih. Satan je poglavar nevidnega sveta, kjer delujejo demoni in prav oni so tisti, ki nas dnevno oblegajo na vseh možnih področjih.

Tisti, ki Sveto pismo poznajo, se tega zavedajo, ostali pa so zavedeni in mislijo, da so nesreče, bolezni, nesoglasja v družini in agresivna dejanja le posledica neuravnovešenosti posameznikov oz. splet nesrečnih okoliščin. A kralj tega sveta si je vzel pravico, da nam neprestano šepeta in usmerja, še toliko bolj nagovarja tiste, ki Boga ne poznajo in nimajo orodij, da se mu uprejo ali pa tiste, ki delujejo po svoji glavi v imenu Boga. Bog si želi, da ga sprejmemo, da mu odpremo svoje srce, saj je v njemu moč in rešitev za večino naših tegob. Ampak ker je Bog gospod, se nam nikakor ne bo vsiljeval.

Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju.

Janez 10,10

Trezni bodite in budni! Vaš nasprotnik hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl. Uprite se mu, trdni v veri.

1 Pt 5,8

 

Večina ateistov verjame, da obstaja neka višja sila, ampak je ne morejo poimenovati Bog, saj je beseda Bog rezervirana za kristjane, ateisti pa zase nikakor ne morejo uporabljati enake terminologije kot kristjani, saj vendarle niso “zavedeni”. Največkrat svoj ateizem utrjujejo s prepričanjem in retoričnim vprašanjem: “Če bi Bog obstajal, bi res dovolil, da trpi toliko ljudi, da so otroci bolni, da se zgodijo katastrofe, kjer umre toliko ljudi. Zakaj letalo strmoglavi, če so na njem verni ljudje? Kje je tukaj Bog?” Tudi jaz sem bila ena izmed njih, tako sem bila pač vzgojena in naučena. Danes vem, da me je imel v oblasti duh antikrista, ki mi je onemogočal, da dobim pravo sliko. Ko so prišle hude preizkušnje sem se najprej obrnila na vesolje, tam sem iskala nadnaravno povezavo, saj mi je zemeljski svet povzročal bolečino. V iskanju sem dobila potrditev, da je nadnaravno zelo živo, a besede Bog nisem uspela izreči (več o moji poti si lahko preberete tukaj).

Nič čudnega, saj se tudi sam satan preoblači v angela luči. Nič posebnega ni, če se tudi njegovi služabniki preoblačijo v služabnike pravičnosti.

2 Korinčanom 11, 14

…kajti dobro hoteti je sicer v moji moči, dobro delati pa ni. Ne delam namreč dobrega, ki ga hočem, marveč zlo, ki ga nočem, tega ne počenjam več jaz, ampak greh, ki prebiva v meni.

Rimljanom 7, 18

Dejstvo je, da je edina rešitev pred temo Jezus Kristus. Ko ga spustimo v srce pridobimo njegov brezplačni dar – Svetega Duha, ki živi v nas in ima moč, da izpodrine vse nečiste duhove, ki nas imajo v oblasti.

Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladovanje.

Galačanom 5, 22

Bi rekli, da je to tudi znanstvena fantastika, pa vam zagotavljam da ni. Iz lastnih izkušenj vam povem, da četudi misliš, da si že čist, da si predal življenje Bogu in Jezusu, je nujno potrebna osvoboditev od vseh ostalih duhov. Jaz sem svojo opravila pri Barbari in Stevu Telzerow. Predpogoj pri osvoboditvi pa je odpuščanje. Odpustiti moramo vsem, ki so nas prizadeli. Priznati moramo naše grehe in se spokoriti. Prav tako je potrebno prerezati vse nezdrave duševne vezi ter zlomiti družinska prekletstva. Osvobojenje je lahko zelo intenzivno. Nekateri kričijo, jokajo, jih zvija, se smejejo. Nečisti duhovi gredo ven telesa kot zrak, zato se vam lahko riga, zeha, prdi. Če ne bi sama šla čez proces osvobojenja bi si mislila, da je to larifari, danes pa vem, da sem bila lahka tarča za mnoge duhove, ki so kraljevali v mojem življenju in usmerjali moja dejanja. Da se razumemo, v obdobju mojega ateizma sem mislila, da mi gre prav lepo, da z mano ni nič narobe. Vsi drugi so bili čudaki, le jaz ne. (Poglejte si video Derek Prince – Od prekletstva do blagoslova)

Če namreč odpustite ljudem njihove prestopke, bo tudi vaš nebeški Oče vam odpustil.

Matej 6, 14

Po osvoboditvi je potrebno prenavljati naš um in se dnevno polniti z Božjo besedo. Sveto pismo je naše dnevno zdravilo in Sveti Duh bo poskrbel, da bomo žareli življenje in mir.

Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in se učite od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.

Matej 11, 28-30

Ko pridejo preizkušnje, se moramo zavedati, da smo z Jezusom zmagovalci ne glede na situacijo.

Kadar pridete v razne preizkušnje, imejte to za čisto veselje, saj spoznavate, da preizkušenost vaše vere ustvarja stanovitnost.

Jabob 1,2

Misli, ki nam niso v izgradnjo, nas obtožujejo in v nas privedejo strah, sram in zbudijo ostala negativna čustva, niso od Boga, temveč od nasprotnika. Pravočasno jih moramo prepoznati in ugotoviti, katera vrata smo pustili odprta. Paziti moramo na svoj jezik in ga brzdati, naučiti se moramo odpuščati in oproščati in delovati milostno. Jezus nas uči, da moramo ljubiti svoje sovražnike in da, če dobimo klofuto na eno lice, nastavimo še drugo. Zakaj le, bi rekli? Prav zato, ker zlo želi, da se odzovemo agresivno. Želi nas uničiti, zato nas vzpodbuja, da se kregamo in dokazujemo naš prav. V konfliktu pa zmagovalcev ni, so samo žrtve. S tem ko delujemo v nasprotju z “našo” željo, odvzamemo moč zlu. Primer: Če doma mož ženi pritisne na tipke, ki zabolijo, je logična reakcija žene, da skoči v luft in burno reagira. Pa ja mu ne bo pustila, da on misli, da ima prav, če ona ve, da nima. In ogenj je v hiši, hudič pa je zadovoljen, saj je dosegel svoje – sgregal jih je. Če pa žena ob napadu reagira drugače, tako, da se ne odzove na napad, takrat zlo popusti, ker vidi, da ni uspešno.

Da si lažje predstavljamo, kako nas napaja si lahko predstavljamo, da ima vsak od nas na glavi vrvico, ki nas usmerja in preko katere nam glavo polni z mislimi. Vsi smo na vrvicah. Ko potegne enega, se sproži odziv tudi pri drugemu in pleševa oba. Če pa eden skoči in drugi zavestno pretrga svojo vrvico, ki ga napaja, takrat bo tudi drugi nehal skakati, ker ne bo imel razloga. Zato nam Jezus pravi:

Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molite za tiste, ki grdo ravnajo z vami.

Luka 6, 28

Če je tvoj sovražnik lačen, mu daj jesti; če je žejen, mu daj piti; če boš namreč delal tako, boš sipal žarečega oglja na njegovo glavo. Ne daj se premagati hudemu, temveč premagaj hudo z dobrim.

Rimljanom 12, 20

Če želimo torej uživati življenje in živeti v Božjem miru, moramo najprej prepoznati naše šibke točke in ozavestiti sprožilne gumbe, da lahko reagiramo drugače, kot smo navajeni. Pomaga, če, preden stegnemo jezik, predihamo in štejemo do 10. Jezus nas uči, da odpuščamo vedno znova, čim hitreje in iz srca. Ko vemo, da so pasti okoli nas razporejene zato, da se spotaknemo, morda lažje spremenimo naše reakcije. Zato bodimo budni, da se ne ujamemo na limanice. Z Bogom smo zmagovalci. Sprejeli smo učenje najvišjega med najvišjimi, Boga samega. Dnevno prenavljajmo naš um z Božjo besedo, pa bodo grdobci od nas pobegnili. Naša svoboda je Jezusovo zagotovilo za našo zvestobo in ponižnost.

 

Res živimo v mesu, a se ne bojujemo v skladu z mesom. Orožje našega bojevanja ni meseno, ampak ima Bog moč, da podira trdnjave. Podiramo razmisleke in vsakršno visokost, ki se dviga proti spoznanju Boga, in vsako misel podvržemo poslušnosti Kristusu.

2 Kor 10, 3-5

Pri našem duhovnem bojevanju se moramo pravilno opremiti. Jasna navodila so podana v Pismu Efežanom.

Sicer pa zajemajte moč v Gospodu in sili njegove moči. Nadenite si celotno Božjo bojno opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam. Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih. Zato sezite po vsej Božji bojni opremi, da se boste mogli ob hudem dnevu upreti, vse premagati in obstati. Stojte torej prepasani okoli ledij z resnico, oblečeni v oklep pravičnosti in nogami obutimi v pripravljenost za oznanjevanje evangelija miru. Predvsem pa vzemite ščit vede; z njim boste mogli pogasiti vse ognjene pučice hudega. Vzemite tudi čelado odrešenja in meč Duha, kar je Božja beseda.

Ef 6, 10-17

 

Včasih je duhovni boj naporen, še posebej takrat, kadar se nas je napadalec lotil z boleznijo. Zavedati se moramo, da bolezen ne prihaja od Boga, ampak je delo našega napadalca. Naučiti se moramo uporabiti avtoriteto, ki nam jo je dal Jezus. Umrl je zato, da je na križ prevzel naše grehe in bolezni, da nam je podaril avtoriteto nad zlom. Verniki smo tisti, ki imamo moč in oblast, da v njegovem imenu izražamo svoje želje in potrebe in on nam bo dal vse, če ga bomo prosili in v srcu verjeli, da smo že prejeli. Kaj bi si lahko še več želeli. Čudeži ozdravljenja izvirajo iz Božje milosti, ki je izlita na nas in vere v Božjo obljubo.

Jezus živi v nas, dovolimo mu, da nas vodi in prepustimo mu naše bitke.

…vi pa me boste videli, ker jaz živim in živeli boste tudi vi. Tisti dan boste spoznali, da sem jaz v Očetu in vi v meni in jaz v vas.

Janez 14, 19

 

V New agu se govori o enosti, mi vsi smo eno. Eno smo med seboj in eno z vesoljem. Pa smo res? Nikakor si ne želim biti več eno s temo, ki se ima za Luč. Eno sem lahko samo še z Jezusom, ki biva v meni. Kaj ti namreč pomaga biti eno z vesoljem, če te non stop premetava in vedno znova hrepeniš po pravi resnici, ki nikakor ne pride. Z Bogom smo več kot eno, smo del njega, najvišjega med najvišjimi, imamo orožje – Božjo besedo in moč Svetega Duha. Amen. Dokler se ne odločimo, na kateri strani smo, bodo vedno prišle skušnjave, ki so večje od nas samih. Ko pa je Jezus v nas in mi v njem, pa moramo delovati tako, kot nas je učil – milostno in ponižno do vseh.

Ne delajte ničesar iz prepirljivosti in ne iz praznega slavohlepja, ampak imejte v ponižnosti drug drugega za boljšega od sebe. Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge. To mislite v sebi, kar je tudi v Kristusu Jezusu.

Filipjanom 2, 3

 

Podvrzite se torej Bogu, hudiču pa se uprite in bo od vas pobegnil. 

Jakob 4,7

Kar je nemogoče pri ljudeh, je mogoče pri Bogu.

Luka 18, 27

Prični s tipkanjem za iskanje želenega prispevka
Na vrh