Shalom zate, Mojca

שָׁלוֹם

V Binkoštni cerkvi vsako leto organizirajo konferenco  Voditi z namenom, ki je namenjena voditeljem in tudi takšnim kot sem jaz, torej žejnim posameznikom, ki bi se najprej želeli naučiti voditi sami sebe z namenom, da se dobro utirijo. Vsako leto povabijo odlične govornike, ki nas znajo motivirati, da postanemo željni spoznavanja modrosti Božje Besede. 

Glede na preizkušnje, s katerimi se trenutno soočamo doma, je moje mesto večinoma ob možu. Zalivam ga z Besedo iz vseh strani, se učim zastopati v molitvi in deklarirati preroške besede ozdravljenja, ga vzpodbujam, da se tudi sam priklaplja na moč Božje Besede, ki pravi, da je že bil ozdravljen ne glede na simptome, še niso odpadli. Skupaj se učiva živeti po duhu in ne po čutilih. Učiva se, da čutila lažejo, Božja beseda pa je za nas resnica. Včasih nama uspe, drugič spet ne. Biti iz mesa, a živeti po duhu ni enostavno, sploh če te meso vodi celo življenje in so čutila tista, na katera si se ves čas zanašal. V procesu rasti se nam razvijajo nova duhovna čutila, s katerimi nas Bog opremlja za njegovo sezono.

Hvaležna sva, da imava možnost in čas za  Besedo, ki v naju raste. A ker simptomi bolezni ALS še niso odpadli, čeprav je bolezen že na križu, premagana in je ozdravljenje zagotovilo in obstoj resničnosti, ki jo še ne vidimo, mož potrebuje stalno fizično pomoč. Ko sem pomislila, da bi šla na konferenco, sem sprva imela slabo vest. “A ti boš šla, dala Boga na prvo mesto, njega pa boš pustila pet ur z asistentko?” mi je govoril sovražnik.

Ampak kaj naj? Bog, tebe dajem na prvo mesto. Boš že nekako uredil. Z osebno asistentko Katjo sem se dogovorila, da grem pogledat, pa naj mi javi, če rabim prej nazaj. Med potjo v Ljubljano mi občasno slaba vest še sede tja v moje misli, češ, kaj rineš v Ljubljano, a ne bi raje bila ob možu. Pa si rečem, pa saj sem ves čas ob njem. Kaj lahko še naredim? Tebi ga prepuščam Bog, on je tvoja skrb, ne samo moja, saj je tvoj sin. In ko se takole pregovarjava med vožnjo po Dolenjski cesti pred sabo kar naenkrat zagledam registracijsko številko avtomobila. LJ SHALOM. Ooooo, shalom. Uao. Zame. Kako si dober. Rdeča Kia z registracijo SHALOM se mi je pripeljala prav pred nos. Nisem od tistih, ki bi bili pozorni na znamke drugih avtomobilov, še manj pa registrske številke. Ampak tokrat je Bog tole Kio postavil v moj radar. SHALOM Mojca, mi pravi. Mir mi daje in to ne takšnega, kot ga daje svet. Shalom je mnogo več kot mir. 

Pomen hrebrejskih besed gre v globino in shalom ima mnogo večji pomen kot mir oziroma odsotnost konflikta. Pomeni tudi harmonijo, popolnost, celoto, oblije, dobrobitje, varnost, celovitost. Jezus je prišel, da bi nam prinesel Shalom, da bi obnovil naš odnos z Bogom, da bi lahko postali božji otroci in tako peace makerji (brez pacemakerjev) ne pa peace brakerji. Prizadevati se moramo za mir sami s seboj, s svojimi bližnjimi in biti tisti, ki naredimo prvi korak k obnavljanju prelomljenih vezi. Ja, ja, saj delam na tem…..

Koren hebrejskih besed predstavljajo soglasniki, na katere se nato dodajajo samoglasniki in tako dobivamo nove pomene besede enakega korena.  Koren besede shalom so torej črke SH-L-M, z dodajanjem samoglasnikov pa dobimo HISHTALEM (bilo je vredno), SHULAM (je bilo plačano), MESHULAM (vnaprej plačano), MUSHULAM (popolno), SHALEM (cel ali popolno). Shalom ne pomeni odsotnost konflikta, ampak prisotnost nekoga. 

Dragi Jezus, sprejmem tale tvoj shalom in obljubim, da si želim izboljšati in si prizadevati za tvoj mir, ki si mi ga že dal in je v meni. Saj se večinoma počutim zadeto. Tudi mož je zadet. Brez tvojega miru, tvojega shaloma, bi bili sedaj pri nas vsi zadeti od česa drugega. Ampak verjamem, da ga imam lahko ves čas. Zato mi ga kar daj. Še, saj veš. Malo sem razvajena. Otroci smo razvajeni. Se mi včasih še vedno zgodi, da mi vžigalne vrvice prehitro zmanjka in pride v meni do nepredvidene eksplozije. Jaz pa čakam na tvojo eksplozijo, tisto dumanis power, pa me včasih še vedno raznese malo prezgodaj. Ampak napredujem. Hvala ti.  V moje življenje si mi pripeljal ljudi, ki mi pri tem pomagajo, me usmerjajo, zame zastopajo.  Tako da tole tvoje darilo vzamem kar dobesedno. Hvala ti za shalom.  Sprejmem izziv, da v duhovni svet izjavljam naj mene in mojo družino napolni tvoj shalom, naj povrne popolno ravnovesje v mojo družino na vseh področjih, saj kot si sam rekel, je že vse plačano (SHULAM) in to celo vnaprej (MESHULAM)  in to zato, da se nam povrne vse v popolni popolnosti (MUSHULAM SHALEM). Ker si ti že vse naredil, se odločamo, da počivamo v tvojem SHALOMU. Amen. 

 

 

Na konferenci mi spregovori predavateljica dr. Eva Kaminski, ki govori o značaju. Bi se kar strinjala z njo, da ni rasti v duhovnosti, brez rasti v moralnosti. Kaj vse je moralo odpasti od mene in še odpada. Ko pogledam samo malce nazaj vidim, da v meni poteka prava čistka. Bog me je dal na ogenj, da me prečisti, a očitno me mora peljati čez točko vrelišča. Se včasih vprašam: “Ma kaj res? Daj mi malo pomagaj. Medtem ko jaz sledim tebi in se borim za čistost, daj ti delaj svoje zadeve, da prenašaš tole težo življenja, ki se zgrinja nad mene. Tole je zame pretežko. Saj si rekel, naj ti predamo skrbi. Eto, ti predajam. Ampak, če hočeš, da ti tudi jaz pomagam, da uporabiš moja usta, potem mi moraš najprej pomagati ti, ker se počutim v stiskalnici.” 

Naslednja misel, ki mi je spregovorila je, da se Bog ne osredotoča na naše ambicije, ampak na to, kdo smo v notranjosti. Nas včasih zanese, da razmišljamo velikopotezno, zase in za svet, Boga pa zanima naše srce in njegova čistost. Kako lahko iz nas dobi tisti sladek sok, ki je njemu tako ljub in je tako skrit? Bogu je prioriteta naš značaj in moja šibka točka je samoobvladovanje. Kako kaj napredujem tukaj? Počasi, bi rekla, ampak ja, nek napredek vidim. Bom še delala na tem.

Eva tudi pravi, da kritične okoliščine razodenejo naš značaj drugim in tudi nam samim. Okoliščine v katerih se znajdemo nam pomagajo razumeti, kdo sploh smo. Kako se obnašamo v kritičnih okoliščinah? Hmmmm. Je treba druge vprašati, kako me vidijo. Glede na situacijo, bi rekla, da smo zmagovalci z Jezusom. Včasih Bog dopusti negativne okoliščine, da bi nam pomagal razumeti, kdo sploh smo, saj nas pripravlja  na naslednjo etapo. 

Ja, se strinjam, sem pripravljena, gremo na naslednjo etapo. Ne želim več nazaj v svet iz katerega si me iztrgal. Je prišel čas za spremembo. Vodi me, te poslušam.

Eva je podala še nekaj točk razvoja našega značaja:

  1. Zavedaj se, kaj se ti dogaja v življenju.
  2. Je treba umreti, da se lahko rodi nekaj novega. Le tako  pride do pomnožitve. 
  3. Pazi na disciplino svojih misli. Podredi vsako misel Bogu.
  4. Izogibaj se skušnjavi.
  5. Na spolzkih tleh zelo drsi. Pasti 3G-ja. (gold-money, glory, girls-sex).
  6. Aktivno se vključi  v dobra dela. Dovoli se preoblikovati Svetemu Duhu.
  7. Drži ego na kratki vrvici. 
  8. Naj Sveti Duh dela s tabo, da postaneš boljši
Predhodna objava

Čudež ljubezni

Naslednja objava

Pirhi, šunka in Jezus

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Start typing to see you are looking for.
Na vrh