Pogovor z Bogom

Pogovoru z Bogom se reče molitev, beseda, ki jo ateisti izjemno težko izrečejo. To vem, ker sem bila tudi sama ena izmed tistih, danes pa to dejstvo opažam pri svojih starših in sestri. Beseda molitev se povezuje z religijo, zato v besednjaku ateistov avtomatsko odpade, pa čeprav sami, nevede večkrat uporabljajo besedo bog v smislu:

” O bože moj.” ali

“Moj Bog” ali

“Bog pomagaj, ” če se čemu začudijo.

Bog je vedno v besednjaku tudi tistih, ki vanj ne verjamejo. No, vsaj tako je v moji družini in verjamem, da še kje.

V angleščini molitev prevajamo kot prayer in beseda je kar naenkrat sprejemljiva. Brez zadržka jo uporabljajo verujoči in neverujoči, zato prepevanje angleških pesmi, ki govorijo o sami molitvi, nikoli ni težavno. Beseda zlahka steče z jezika in se zlije z melodijo.

The moment I wake up

Before I put on my makeup

I say a little prayer for you

And while combing my hair now,

And wondering what dress to wear now….

Aretha Franklin: I Say a Little Prayer

Life is a mystery,

everyone must stand alone

I hear you call my name

And it feels like home

When you call my name it’s like a little prayer

Madonna: Like a Prayer

Woah, we’re half way there

Woah, livin’ on a prayer

Bon Jovi: Living on the Prayer

Save a prayer for me now Duran Duran: Save a Prayer

Duran Duran: Save a Prayer

Meni ena izmed ljubših pesmi je The Prayer, kjer pa se jasno čuti, da je molitev rezervirana za osebni odnos z Bogom.

I pray You’ll be our eyes
And watch us where we go
And help us to be wise in times when we don’t know
Let this be our prayer when we lose our way
Lead us to the place, guide us with Your grace
To the place where we’ll be safe

Celine Dion in Andrea Boccelli: The Prayer

A kako komunicirati z Bogom? Kaj naj mu povemo? Kakšna naj bo molitev? Ali je to kakšen poseben obrazec?

“In kadar molite, ne bodite kakor hinavci. Ti namreč radi molijo stoje po shodnicah in vogalih glavnih ulic, da se pokažejo ljudem. Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in moli k svojem Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj oče, ki vidi na skrivnem, ti po povrnil. Pri molitvi pa ne blebetajte kakor pogani; mislijo namreč, da bodo uslišani, če bodo veliko govorili. Ne postanite jim podobni, saj vaš Oče ve, česa potrebujete, preden ga prosite. Vi torej molite takole:

“Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime. Pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja, kakor v nebesih, tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč nas reši hudega. “

Mt 6, 5

Molitev naj vsebuje:

  1. Zahvalo – Thank you
  2. Opravičilo – Sorry
  3. Prošnjo – Please

Da bodo besede lažje tekle z jezika, oziroma da bomo pri pogovoru polni Svetega Duha, pa se moramo pred tem uglasiti, to je naravnati na Božjo frekvenco. Nekateri potrebujejo tišino in mir, drugi naravo, tretji pa se lažje uglasijo preko pesmi, zato se pred evangelijskimi bogoslužji glasno prepeva. Meni odgovarjajo vsi trije načini. V skupini nedvomno odlično deluje pesem, hoja v naravi pa je tudi odlična priložnost za obnovitev stika. Priporoča se, da jo izvajamo redno, morda sprva potiho, nato pa naglas, saj le tako tudi slišimo izrečene besede. Prosimo lahko zase in za druge, za posameznike, državo, zdravnike, politike, za modrost in zdravje, karkoli nam pade na pamet. Molitev in pisotnst Svetega duha je močnejša, če se zbere skupina in se moli načrtno za določen rezultat. Pogoste so molitve za zdravljenje, o katerih je napisanih kar nekaj knjig. Tudi čudežev ozdravitve je veliko, zato pogumno prosimo za dobro naših bližnjih, tudi če niso kristjani. Lahko prosimo, da jih napolne Sveti Duh in jih napolne z modrostjo in ljubeznijo. Preverjeno deluje, pri nekaterih je potrebno le prej večkrat zavezati demone, ki preprečujejo Svetemu Duhu, da napolni srce.

Molitev naj bo iskrena, jasna in kratka. Vsak ima svoj način povezovanja z Bogom, zato je vsakršno medsebojno primerjanje nepriporočljivo. Sama se z Bogom nedvomno pogovarjam drugače, kot vsi ostali, saj so mi ustaljene besedne zveze in fraze še vedno precej tuje, kar pa ne pomeni, da ga na svoj način ne prosim z enako gorečnostjo kot drugi. Pomembno se je zavedati, da nas Bog sliši in da prosimo v skupno dobro. Kakšne koli slabe želje in nameni spadajo v področje črne magije. Prošnja naj bo izrečena s ponižnostjo in hkratnim zahvaljevanjem, kot da smo želeno že prejeli.

Kako molitev prikažejo na tečaju Alfa.

Tudi pastor Russ ima nekaj koristnih nasvetov o molitvi.

Bog nam odgovarja preko majhnih in velikih čudežev in opazimo jih lahko le, če smo na njih pozorni. Ti drobni čudeži nam prikazujejo življenje kot izjemen dar in milost, zato je zahvaljevanje izjemno promebno. Zahvaljevanje zaliva v nas tisto, kar želimo in nas odvrača od tistega česar nočemo, saj tisto, čemur dajemo pozornost, raste. Prav zato lahko nezavedno zalivamo tudi slabo, v primeru, da smo se ujeli v past in razmišljamo o težavah. Težave so zato, da poiščemo rešitev, ne da se v njih zapletemo. Prosimo s srcem in ponižnostjo. Bog je naš stvarnik in pozna naše želje še preden jih izrečemo.

Na začetku, ko sva se šele spoznavala, sem jokala ob spoznanju, da je nase prevzel bojo bolečino, jezo, napake in mi omogočil nov začetek. Še danes se mi občasno zasolzijo oči, vsekakor pa prisotnost duha čutim v telesu.

Jezus pravi:

“Svetilka tvojega telesa je oko. Če je tvoje oko čisto, bo svetlo vse tvoje telo. Če pa je tvoje oko pokvarjeno, bo temačno vse tvoje telo. Če je namreč luč, ki je v tebi, tema, kako velika je tema!”

Mt 6, 22

“Prosi in ti bo dano. Išči in boš našel. Trkaj in se ti bo odprlo. Kajti vsak, kdor prosi, prejme, in kdor išče, najde in kdor trka, se mu bo odprlo.”

Matej 7,7

“Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo.”

Mr 11,24

Včasih pa molitev ne delujue, takrat je pomembno, da še vedno nadaljujemo s početjem in se ne pustimo zmesti. Tema nas namreč hitro začne nagovarjati, da Boga ni in da je vse skupaj plod naše domišljije. Morda so le načrti, ki jih ima Bog z nami , malce drugačni od naših pričakovanj. Včasih moramo čez bolečino in bolezen, pa čeprav bi se jima raje ognili. Pomembno je, da se ne glede na našo situacijo zavedamo, da je Bog neprestano ob nas in da mu lahko predano svoje breme. Jaz mu včasih rečem:

” Tale nahbrtnik je pretežek zame. Vse sem naredila v moji moči, ne vidim izhoda. Prosim, da mi pokažeš pot in prevzameš moje breme.”

In res ga prevzame. Najde se rešitev za nastali zaplet in teža bremena se zvali iz mojih ramen.

Napotke o molitvi in kako jo izvajati najdete na različnih spletnih straneh, med drugim tudi na spletni strani vsakstudent.com.

Pogovor z Bogom nam prinese notranji mir, ki zdravi našo dušo. Pomaga nam gledati na situacijo iz drugačne perspektive, včasih celo spreminja okoliščine in nam daje moč. Molitev je božje darilo človeštvu, ki pa se ga na žalost precej zanemarja. Tempo življenja in številni opravki nas odvračajo od povezave z Bogom. Namesto, da bi znali prisluhniti Bogu, dajemo prednost nepomembnim stvarem.

“Ko molim, se zgodijo naključja, ko ne molim, naključij ni. “

Predhodna objava

Jezus vstopi v srce sina

Naslednja objava

Amiški pregovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Start typing to see you are looking for.
Na vrh